SINT-LODEWIJKSSCHOOL

Vrije Basisschool Oostende

SINT-LODEWIJKSSCHOOL

Katholieke School

Oostende

 

prikbord

ProficiatBij de start van het nieuwe jaar werden juf Eva en juf Katrien in de bloemetjes gezet voor hun 25 jaar dienst.

Konterdambrug over A10 vanaf vrijdagavond afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Vrijdag 20 december om 18.00u wordt de Konterdambrug over de A10 in Oostende permanent afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. De brug blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het autoverkeer van Stene naar de Konterdam en omgekeerd moet vanaf vrijdagavond omrijden via de brug over de A10 in de Zandvoordeschorredijkstraat.

Rospotactie


Bedankt om massaal rosse muntjes van 1 en 2 cent te verzamelen. 

We haalden maar liefst € 639,01 op voor Kom op tegen Kanker.


De wedstrijd " Raad eens hoeveel geld er in de pot zit..." 

werd gewonnen door Morgan Devloo uit L4A.

Proficiat!

Welkom Sint

Het was noodweer in Spanje, het regende er onophoudelijk en er waren overstromingen! Het kasteel van Sinterklaas stond dan ook kort voor zijn vertrek, helemaal onder water. Toen het water eindelijk wegtrok bleef er rond het kasteel een berg afval achter. Al dat plastic en die vieze afval was meegekomen met de overstroming.

De mensen denken niet aan het milieu en gooien hun afval overal i.p.v. te sorteren en recycleren. Dit is rampzalig voor het milieu! De Zwarte Pieten hebben heel wat werk gehad om alles op te ruimen.

Wist je dat een plastiek flesje er ruim 450 jaar over doet om te vergaan, maar echt weg is het nooit ... Daarom willen wij als school ons plastiekverbruik minderen. De Sint vond dit een top idee en we kregen dan ook allemaal een herbruikbare drinkfles als cadeau.

Mogen wij  dan ook vragen om vanaf nu geen wegwerp plastiek flessen meer mee te geven met uw zoon of dochter.

Voor meer foto's van de aankomst van de Sint op school, klik op één van de foto's.

Scratch

Tijdens de maand november maakten de vijfde en zesdeklassers kennis met Scratch met dank aan de begeleiding vanuit Groep Intro.

Scratch is een gratis website waarmee je zelf animaties, games, verhalen, interactieve verhalen, ... kan programmeren. Het bijzondere is dat Scratch een vereenvoudigde programmeertaal heeft die bestaat uit "blokjes tekst". Zo kunnen kinderen en jongeren toch programmeren zonder meteen op de muur van ‘moeilijke’ programmeercode te botsen. De blokjes passen als bouwstenen in elkaar. Daardoor is de kans op fouten beperkt. Al blijven programmeerfouten onvermijdelijk.

Scratch is speciaal ontworpen voor 8- tot 16-jarigen, maar wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden. Voor jongere kinderen is er Scratch Jr. De website is toegankelijk in zeer veel talen (waaronder Nederlands), biedt veel mogelijkheden en daardoor is Scratch de standaardtaal om te leren programmeren in de meeste codeerclubs of programeerlessen.

https://scratch.mit.edu/ 

Werelddag voor vrede

Achthonderd jaar geleden ontmoetten Franciscus van Assisi en sultan Malek Al-Kamil van Egypte elkaar. Franciscus ging op pelgrimstocht naar het Heilig Land. In een sterk gebaar van dialoog kwam het in Egypte tot een bijzondere ontmoeting. 
Twee vreemden ontmoetten elkaar in vrede, met één adem en hartslag voor God. De een was en bleef christen, de ander was en bleef moslim. De ontmoeting heeft een bijzonder effect gehad, in het bijzonder op Franciscus. Hij had geloofsverwantschap gevoeld met een andersgelovige en was onder de indruk door de adhan, de oproep tot gebed die klonk doorheen stad en streek. Kort daarop schreef hij een brief aan de stadsbestuurders en de custoden, waarin hij opriep om elke dag de klokken te luiden of een andere oproep tot gebed te geven. Zodat God met heel het volk over heel de aarde geloofd kan worden. 
Op vrijdag 4 oktober werden om 14 uur wereldwijd de klokken geluid. Op deze feestdag van Franciscus van Assisi, op het moment van het vrijdaggebed, om Franciscus' verlangen waar te maken, om die belangrijke ontmoeting tussen Franciscus en de Sultan te gedenken, om in verbondenheid met onze moslimbroeders en -zusters samen te bidden voor vrede, om een hoopvol teken te geven met alle mensen van goede wil. 

Wij wilden als katholieke dialoogschool hier ons steentje zeker toe bijdragen.
Voor foto's klik hier.
Toon je sportclub@school

Oceanen voor morgen

Dit schooljaar starten alle katholieke scholen uit de brede regio Oostende – Middelkerke – Gistel, basis- én secundair onderwijs, een groots project rond de duurzame ontwikkelingsdoelen die door de Verenigde Naties zijn opgesteld.  Het thema ‘Oceanen voor morgen’ wordt in de loop van het schooljaar uitgewerkt met de hele school.

Op dinsdag 17 september werd het startschot gegeven met een Kick Off op het Klein Strand van Oostende.  De leerlingen van de 3degraad basisonderwijs en 1ste graad secundair verwelkomen Neptunus, god van de zee, en zeilkampioene Emma Plasschaert, boegbeeld van dit project, vanop de strekdam in Oostende.  De Verenigde Naties komen er hun wereldwijde actie ‘EU Beach Clean Up’ voorstellen waaraan onze leerlingen zullen deelnemen.  Daar krijgen de leerlingen enkele opdrachten van Neptunus die ze samen met hun school moeten vervullen in de loop van het schooljaar.


Voor foto's klik hier.


Welkom nieuw schooljaar!


De eerste schoolweek zit er alweer bijna op. Wat was het een feest op maandag met de verwelkoming van de leerlingen van het eerste leerjaar op de grote speelplaats! We wensen alvast alle leerlingen, ouders en leerkrachten een fijn schooljaar toe!


Voor meer foto's, klik hier.
Lodo gaat voor gezond!

De voorbije jaren konden de kleuters en de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar dagelijks genieten van een stuk fruit gesubsidieerd door de stad Oostende. Op deze manier leerden ze genieten van vele verschillende soorten fruit en ontwikkelden ze een gezonde eetgewoonte. Dit project werd jammergenoeg stopgezet maar wij willen deze gezonde gewoonte graag verder zetten op onze school.

Daarom vragen wij om alle leerlingen in de voormiddag een stuk fruit of een ander gezond tussendoortje mee te geven (zoals bv. noten, groentjes).
Batterijen inzamelen


Op onze school kunnen er steeds lege batterijen ingezameld worden. Hierdoor kunnen we punten verzamelen bij bebat.
Hoe meer batterijen we inzamelen, hoe meer punten we sparen waarmee we sportieve of pedagogische artikelen kunnen verdienen. 
Daarom doen we nogmaals een warme oproep aan iedereen om zoveel mogelijk lege batterijen binnen te brengen.Welke batterijen mogen we inzamelen? Neem een kijkje op de bebat poster!